نگاهی به اهمیت سلامت مواد غدایی از مزرعه تا سفره 


نگاهی به اهمیت سلامت مواد غدایی از مزرعه تا سفره

 

سارا فرزانه -امروز  سلامت مواد غذایی از مزرعه تا سفره  در کشور ما  حرف اول را می زند   که باید به مبحث سلامت اهمیت ویژه ای داده  شود .اگر به یاد داشته باشید تا دیروز زندگی بشر مملو از ترس وبلایایی چون وبا، حصبه ، تیفوس و طاعون  و…بود ، اکنون خوشبختانه این بیماریهای مهلک که روزی همه جاگیر بودند با پیشرفت دانش پزشکی و رعایت اصول بهداشتی دیگر موجب نگرانی نیستند،امروزمانگران صدمات متفاوتی هستیم که در محیط زیست ما در کمین نشسته‌اند صدماتی که محصول پیدایش و تکوین شیوه زندگی جدید خود بشر هستند، نمونه‌اش پیدایش همین سموم کشاورزی قوی است.درست است که هدف از کاربرد سموم شیمیائی نابودی حشره آفت یا کنترل بیماری گیاهی است ولی می‌توان گفت که این همه سموم خطرناک که در حال حاضر مصرف می شوند تنها آفت کش نیستند بلکه زندگی کش و زیست کش هستند.

بسیاری از پزشکان و کارشناسان می گویند  آنچه در این راستا مهم به نظر میرسد استفاده بیش از حد سموم و آفت کش های کشاورزی است  که سلامتی افراد جامعه را به خطر می اندازد  و بسیار مردم را نگران کرده است

این در حالی است که به تازگی طرحی از سوی وزارت بهداشت و با همکاری سازمان جهاد کشاورزی برای بررسی وجود سموم در محصولات پر مصرف کشاورزی اجرا شده و متاسفانه  نتایج  به گونه ای است که مشخص شد  چند  محصول پر مصرف کشاورزی، آلودگی بالایی دارند و این ، خطر بزرگی است که 80 میلیون ایرانی را تهدید می کند.

در این بررسی صورت گرفته 10 درصد از نمونه های مورد آزمایش از نظر باقیمانده سموم کشاورزی بالاتر از حد مجاز شناسایی شدند .

در این راستا رییس  آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت به  عصر ایران  گفته است  طرح کنترل و نظارت بر سموم  باقیمانده در محصولات کشاورزی در سطح بازار مصرف با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در حال پیگیری است.

بر اساس این گزارش  استفاده از سموم قاچاق در برخی از مزارع وجود دارد که ضرورت نظارت و کنترل این آفت کش ها را به عنوان اولویت مهم وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی قرار داده است.

به گفته برخی مسولین این حوزه  ،در این طرح 4 محصول شامل خیار ، گوجه فرنگی ، سیب درختی و برنج از نظر آفت کش ها و باقیمانده سموم و 3 محصول سیب زمینی، پیاز  و کاهو از نظر باقیمانده کودهای شیمایی شامل نیترات و فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفته  که مطابق این بررسی ها  10 درصد از نمونه های مورد آزمایش از نظر باقیمانده سموم کشاورزی بالاتر از حد معمول بوده است.

این در حالی است که فعلا مسولان بر شستشوی دقیق میوه ها و سبزیجات و پوست کندن آن در زمان استفاده تاکید می کنند  چرا که  علاوه بر اینکه شستشوی خوب می تواند بخشی از سموم محصول را از بین ببرد پوست گرفتن آن در زمان مصرف باید حتما انجام شود.

به اعتقاد کارشناسان  کشاورزان  هم باید به استاندارد درج شده روی کيسه کودها توجه کنند و بيش از آن برای گياهان کود مصرف نکنند چرا که  موادی که از طریق کودها و سموم به بدن منتقل می شوند بسيار خطرناک  هستند  به عنوان مثال  نيترات و نيتریت با حرارت دیدن تبدیل به نيتروزامين می شوند. نيتروزامين یک ماده سرطان زاست. اصطلاحا به آن ماده کارسينوژن یا سرطان زا

می گویند. نيترات و نيتریت نه تنها از طریق سبزیجات که توسط کالباس و سوسيس نيز وارد بدن ما می شوند.

بنابر این کشاورزان باید این مسئله را درنظر داشته باشند  که نمی توان هر سمی را برای هر گياهی استفاده کرد٬ هر سم مخصوص یک گياه است این مسئله به ویژه درباره گياهانی که منشا مواد غذایی محسوب می شود باید رعایت شود. اگر سمی

مخصوص گندم است باید فقط برای گندم استفاده شود و اگر سمی مختص خيار است باید آن را در مزارع خيار به کار

برد.   در پایان امیدواریم که نظارت دقيقی بر ميزان استفاده از سموم برای از بين بردن آفات در مزارع صورت گیرد  تا از نگرانی افراد جامعه کم شود و در آینده روز بروز  شاهد سلامت  هموطنانمان باشیم .

Print Friendly, PDF & Email

درباره نویسنده

16113مطلب نوشته است .



Powered by WP Bannerize

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به طوفان نیوز می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

تاسیس 1393